Opålitliga kundomdömen på nätet

Av 223 granskade webbsajter använder sig mer än varannan av kundomdömen som kan strida mot EU-rätten. Det visar en granskning som Konsumentverket har gjort tillsammans med andra konsumentmyndigheter inom EU.

Konsumentmyndigheterna har bland annat tittat på om företagens policy för kundomdömen är offentlig och vad de gör för att förhindra fejkade betyg eller om betalda omdömen är förbjudet eller inte.

Resultatet är nedslående, anser Konsumentverket som ser att 55 procent av 223 granskade nätbutiker och webbsajter har använt sig av kundomdömen på ett sätt som kan strida mot EU-rätten. Ytterligare 18 procent av sajterna samlar in och presenterar kundomdömen på ett sätt som är tveksamt.

Vidare informeras inte konsumenterna om hur kundomdömen samlas in och bearbetas av 104 av de 223 granskade webbsajterna. Endast 84 av dem publicerar informationen på betygssidan, medan övriga nämner det i det finstilta bland villkoren.


Dålig förklaring hur systemen fungerar

118 sajter presenterar ingen information om vad som görs för att förhindra fejkade omdömen. 176 av sajterna nämner inte att betalda omdömen markeras särskilt eller annars är förbjudna.

Dessutom är det många gånger otydligt hur omdömen genererar betyg i form av exempelvis stjärnor. 156 av sajterna använder sig av ett sådant betygssystem, men bara 49 förklarar tydligt hur systemet fungerar.

Konsumentmyndigheterna i respektive medlemsland kommer nu utifrån sina nationella bestämmelser att bedöma om och i så fall vilka företag som ska kontaktas för att åtgärda brister.

Källa: JBF - Branschtidningen för Järn-, Bygg- & Färgfackhandlare

Aktuellt

Visa fler